English     Ελληνικά (current)
 

ΕΠΙΠΑΓΟΣ

Ο επίπαγος που έχουν τα κατεψυγμένα είδη αποτελεί ένα μοναδικό δίχτυ προστασίας για το ψάρι ή θαλασσινό που αγοράζουμε. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα λεπτό στρώμα πάγου, το οποίο με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας αγκαλιάζει το προϊόν μόνιμα και σταθερά. Αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα ποιότητας, η οποία επιτρέπει στο προϊόν να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά του φρέσκου αλιεύματος μέχρι την ημερομηνία λήξης του και να είναι οικονομικά πιο προσιτό για το μέσο νοικοκυριό από το νωπό.

Χάρη στον επίπαγο τα κατεψυγμένα αλιεύματα φέρουν όλα τα χαρακτηριστικά του φρέσκου προϊόντος και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο επίπαγος παίζει έναν τριπλό ρόλο προστασίας της διατροφικής αξίας και της φρεσκάδας του ψαριού που θα φτάσει στην κουζίνα μας.

Πρώτα, γιατί ξέρουμε ότι τα αλιεύματα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα για αυτό και θεωρούνται άριστα για την υγεία του ανθρώπου. Όμως αυτά τα λιπαρά οξέα οξειδώνονται πολύ εύκολα. Ο επίπαγος προστατεύει τη σάρκα των ψαριών από την οξείδωση των λιπών τους που γίνεται κατά την παρατεταμένη επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα.

Από την άλλη πλευρά, ο επίπαγος προστατεύει το ψάρι από την αφυδάτωση και διασφαλίζει τη φρεσκάδα του. Η αφυδάτωση αποτελεί και αυτή έναν λόγο υποβάθμισης της ποιότητας των κατεψυγμένων θαλασσινών, γιατί απομακρύνεται η φυσική τους υγρασία και καταστρέφεται η υφή τους.

Τέλος, ο επίπαγος λειτουργεί ως θερμομονωτικό μέσο όταν το κατεψυγμένο αλίευμα βρεθεί σε περιβάλλον απόψυξης. Δηλαδή, κατά τη μεταφορά του αλιεύματος από το supermarket στο σπίτι, ο επίπαγος λειτουργεί ως θερμομονωτικό μέσο και δεν αφήνει να αποψυχθεί άμεσα το ψάρι. Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση λόγω του επίπαγου, που απορροφά την εξωτερική θερμοκρασία και αποψύχεται πολύ αργά (θερμοχωρητικότητα νερού).

Στην Ελλάδα επιτρέπεται η παρουσία επίπαγου στα συσκευασμένα κατεψυγμένα αλιεύματα, ενώ με την Αγορανομική Διάταξη (7/2009, Άρθρο 101), οι εταιρείες υποχρεούνται να αναγράφουν στη συσκευασία το βάρος με επίπαγο και το καθαρό βάρος του προϊόντος. Στα κατεψυγμένα αλιεύματα που δεν είναι συσκευασμένα, το ποσοστό επίπαγου θα πρέπει να είναι μέχρι 10% για τα ψάρια που είναι σε ολόκληρη μορφή και μέχρι 15% για τα υπόλοιπα αλιεύματα (μαλάκια, μαλακόστρακα), αλλά και για φέτες ή φιλέτα ψαριών.