Νιόκι με κιμά τόνου στο φούρνο
Πεντανόστιμες συνταγές για ψάρια και θαλασσινά Καλλιμάνης
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι να σοταριστεί για λίγα λεπτά, το αλατίζουμε ελαφρά και μαγειρεύουμε μέχρι να χρυσίσει και να μαραθεί.
Προσθέτουμε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια και τα σπάμε μέσα στο τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και 1 κούπα νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να δέσει, δεν θέλουμε να έχει πολλά υγρά η σάλτσα για να μην τα βγάλει στο ψήσιμο μετά.
Προσθέτουμε τα αποφλοιωμένα ντοματάκια και τα σπάμε μέσα στο τηγάνι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και 1 κούπα νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει η σάλτσα ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να δέσει, δεν θέλουμε να έχει πολλά υγρά η σάλτσα για να μην τα βγάλει στο ψήσιμο μετά.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το γιαούρτι και τα αυγά με σύρμα, προσθέτουμε και την τριμμένη μοτσαρέλα και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι απαλά να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε την κρέμα γιαουρτιού στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε και τα νιόκι.
Βράζουμε τα νιόκι για 1’ σε αλατισμένο νερό σε μια κατσαρόλα και αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα στραγγίζοντας τα σε ένα μπολ, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να μην κολλήσουν και να κρυώσουν λιγάκι.
Σε πυρίμαχο ταψί βαθύ 20x30 στρώνουμε στον πάτο λίγο από τον κιμά τόνου για να μην κολλήσουν τα νιόκι στο ψήσιμο, μετά στρώνουμε τα νιόκι που βράσαμε και από πάνω βάζουμε μια παχιά στρώση τον κιμά τόνου. Πάνω από τον κιμά τόνου πασπαλίζουμε λίγη από τα 150γρ. τριμμένη μοτσαρέλα, απλώνουμε από πάνω την κρέμα γιαουρτιού βάζοντας απαλά κουταλιές να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Πασπαλίζουμε από πάνω την υπόλοιπη τριμμένη μοτσαρέλα σε όλη την επιφάνεια και ψήνουμε στους 190C σε προθερμασμένο φούρνο – για 30’ – αέρα μέχρι να ψηθεί η κρέμα γιαουρτιού και να πάρει χρώμα. Βάζουμε ένα ταψί κάτω από το πυρέξ για να μην στάξει μέσα στον φούρνο όσο ψήνεται.
Αφού βγει από τον φούρνο αφήνουμε 5’ να σταθεί και έπειτα σερβίρουμε στο κέντρο του τραπεζιού με το πυρίμαχο ταψί και σερβίρουμε με μια κουτάλα σε κάθε πιάτο.
